شناخت مفاهیم اولیه و اساسی سیستم های دوربین مداربسته

شناخت مفاهیم اولیه و سیستم های اساسی دوربین مداربسته

مقدمه

یکی از سیستم هایی که امروزه برای کنترل و نظارت بر محیط زندگی و کار و همچنین ایجاد امنیت و آسایش بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد سیستم های تلویزیونی مداربسته (CCTV) یا همان سیستم های دوربین مداربسته می باشد. از این سیستم ها به عنوان سیستم های کنترل تصویری و یا گاهی تجهیزات ویدئویی مداربسته ((CCTV نیز یاد می شود. با توجه به تنظیماتی که روی دوربین ها و سایر تجهیزات می توان انجام داد این سیستم ها در شرایط جوی متفاوت و در روز و شب کارایی خوبی دارند. برخی از مکان هایی که از این سیستم ها در آن ها استفاده می شود به شرح زیر است:

بانک ها_ ادارات_ مدارس و دانشگاه ها_ کارخانجات_ فروشگاه های بزرگ_ فروشگاه های اجناس گران قیمت مانند طلافروشی ها_ سوپرمارکت ها_ در جاده ها و خیابان ها جهت کنترل عبور و مرور_ پارکینگ ها_ اماکن عمومی مانند سالن های فرودگاه ها و ایستگاه های راه آهن و قطار شهری و…

دوربین های مداربسته معمولا برای نظارت بر اماکن داخلی و خارجی مورد استفاده قرار می گیرند و بسته به شرایط محیط انواع مختلفی دارند.

  • اولین دوربین مداربسته در سال 1942 توسط ارتش آلمان با مهندسی والتر براچ از شرکت زیمنس برای نظارت بر چگونگی شلیک موشک V2 در ایستگاه پرتاب این موشک نصب شد.
  • حدود 7 سال بعد از سال 1946 در آمریکا سیستم های مداربسته تجاری به بازار آمد با نام Vericon و جالب توجه است که استفاده از این دوربین ها نیازی به مجوز دولتی نداشته است و برای مشاهده آزمایش های نظامی ساخته شد.
  • در سال 1968 یکی از خیابان های اصلی نیویورک جهت کاهش ارتکاب به جرم به دوربین مداربسته مجهز شد.
  • در دهه 70 و 80 میلادی بسیاری از شهرهای انگلستان از جمله بندر برنماس (Bournemouth) به دوربین مجهز شدند.
  • سابقه دوربین مداربسته در ایران به بیش از 40 سال گذشته باز می گردد.

اولین دوربین های تحت شبکه در سال 1996 توسط شرکت “Axis” با استفاده از پایه نرم افزاری لینوکس (Linux) تولید شد، این دوربین ها بر اساس استانداردهای HTTP و RTSP طراحی گردیده بود و از استاندارد های IP و شبکه برای ارسال تصاویر در قالب اطلاعات (Data) استفاده می کرد. استفاده از دوربین های تحت شبکه به علت بالا رفتن قابلیت های آن ها نسبت به گذشته روز به روز در حال افزایش است.

دوربین مدربسته برگرفته شده از واژه انگلیسی Closed Circuit Television به معنی استفاده از چندین دوربین در یک محل و مشاهده تصاویر آن ها در همان محل می باشد.

نام گذاری دوربین های مداربسته قاعده مشخصی را پیروی نمی کند وبیشتر بر اساس شکل ظاهری دوربین ها، نوع کاربری و بعضی نام اختصاصی یک کارخانه است (مانند دوربین معکبی یا ریگولار که نام گذاری کارخانه کمدکس است). از این رو در بحث دوربین های مداربسته نام هایی چون: دام، باکس، جعبه ای، صنعتی، بالت، استوانه ای، فشنگی، تفنگی، مینیاتوری، پین هول و …

لذا استفاده از سیستم های دوربین مداربسته روز به روز در حال رشد است و با توجه به تکنولوژی ساخت تجهیزات این سیستم ها دائما در حال تکامل و پیشرفت است.

مقالات پیشنهادی کاربران
هر آنچه درباره ی فروش dvr dahua باید بدانید!

تفاوت سیستم دوربین مداربسته با سیستم های تلویزیونی:

تصاویر سیستم های تلویزیونی همگانی توسط آنتن به صورت دیجیتال یا آنالوگ برای یک منطقه یا کشور و یا کل جهان به صورت همگانی پخش می شود و تمام بینندگان با آنتن گیرنده خود تصاویر را دریافت می کنند. در صورتی که تمام مراحل تصویربرداری ارسال مشاهده و ضبط تصاویر در سیستم دوربین مداربسته به صورت محلی انجام می پذیرد.

تفاوت سیستم دوربین مداربسته با سیستم های تلویزیونی:

کاربردها:

  • 1- نظارتی (Surveillance)
  • 2- حفاظتی و امنیتی (Security)

اصول کار سیستم های دوربین مداربسته

اصول کار کلی سیستم های دوربین مداربسته به این صورت است که ابتدا تصاویر توسط دوربین ها تهیه شده سپس برای نمایش و پخش به مانیتور یا تلویزیون انتقال داده می شود. همچنین برای ضبط و یا تغییر نحوه نمایش روی مانیتور و پخش همزمان تصاویر دوربین ها روی مانیتور و کنترل از راه دور دوربین ها نیز تجهیزات و امکاناتی وجود دارد. با توجه به این امکانات موجود روی دستگاه های ضبط سیستم دوربین مداربسته که قادرند حرکت را در محدوده تحت نظارت سیستم تشخیص و اعلام خطر نمایند یا توسط سنسورهای خاصی تحریک شده و شروع به ضبط فیلم از محل بنمایند. برای کنترل ورود و خروج افراد به یک محل و برای کنترل مکان های وسیع توسط چندین دوربین و نمایش هم زمان تصویر آن ها و نظارت سمعی و بصری از فواصل دور از طریق شبکه محلی (LAN) یا خطوط تلفن بدون نیاز به حضور فیزیکی کنترل کننده در محل و در دستگاه هایی که کنترل بصری آن ها توسط انسان مقدر نبوده یا خطر آفرین می باشد نیز می توان از این سیستم ها استفاده کرد.

انواع سیستم های دوربین مداربسته

سیستم های دوربین مداربسته بر اساس نحوه ارسال تصویر گرفته شده توسط دوربین به مرکز کنترل به انواع زیر تقسیم کرد:

سیستم هایی که توسط سیم کواکسیال (کابل هم محور) تصویر را منتقل می کنند.

تصویری از یک سیم کواکسیال

این سیستم ها از نظر هزینه تجهیزات کم هزینه ترین نوع می باشند ولی در اجرای آن ها مشکلات سیم کشی و مشکل افت کیفیت تصویر در فواصل طولانی (بیشتر از 300 متر) و در نتیجه محدودیت مسافت ارسال وجود دارد.

سیستم هایی که به صورت بی سیم تصویر را انتقال می دهند.

هزینه اجرایاین سیستم ها به دلیل استفاده از آنتن ها و تجهیزات گیرنده و فرستنده رادیویی بالاتر است ولی مشکلات سیستم های نوع قبلی تا حدودی در آن ها رفع شده است. در این شکل در بعضی از قسمت های سیستم از تجهیزات بی سیم استفاده شده است:

سیستم های دوربین مداربسته می توانند به صورت ترکیبی از سیستم های بی سیم و با سیم طراحی و اجرا شوند.

تفاوت دوربین های آنالوگ و تحت شبکه IP

اگر شما به دنبال سیستم امنیتی هستید که محل کار یا منزل خود را نظاره کنید، یکی از تصمیماتی که باید بگیرید انتخاب میان دوربین آنالوگ و IP است. دوربین های آنالوگ بر اساس داده های ویدیویی کار می کنند مانند تلویزیون یا دوربین فیلم برداری و یا مانیتور و یک IP Camera بر پایه مبنای دیجیتال یا باینری، داده ها را ارسال می نماید و همانند دیگر تجهیزات تحت شبکه یک آدرس به خود اختصاص می دهد، در دوربین های IP علاوه بر محیط شبکه داخلی در مرورگرهای وب هم می توان تصاویر را رصد کرد. حال بیایید یک مقدار دقیق تر به نظرات مخالفان نگاه کنیم تا بدانیم کدام یک مناسب ترین و بهترین گزینه برای شما می باشد. موافقیان دوربین های آنالوگ:

مقالات پیشنهادی کاربران
قیمت انواع دوربین مداربسته خانگی
  1. قیمت ارزان: عموما دوربین های آنالوگ از قیمت ارزان تری نسبت به IP برخوردارند.
  2. تنوع دوربین های آنالوگ در مدل ها و قالب های مختلفی طراحی و عرضه شده اند.
  3. سازگاری بالا: نصب و راه اندازی آن ها بسیار ساده می باشد.
  4. مخالفان دوربین های آنالوگ:

    فقدان امکانات: بسیاری از دوربین های آنالوگ از تکنولوژی رو بی بهره اند مانند زوم دیجیتال.

  5. مشکل تداخل امواج و دزدی تصاویر: در دوربین های آنالوگ به دلیل ارسال تصاویر بدون رمزگذاری هک کردن به راحتی امکان پذیر می باشد.
  6. عدم پوشش نظارتی در فضاهای بزرگ: دوربین های آنالوگ برای نظارت محیط های وسیع گزینه مناسبی نیستند.
  7. خرید نرم افزار: به تعداد دوربین های آنالوگ بایستی مجوز نرم افزاری نیز خریداری شود.
  8. موافقان دوربین های IP Camera
  9. بهترین گزینه برای وایرلس: این دوربین ها پس از رمزگذاری، دیتا را ارسال می نمایند پس اگر شبکه شما هک شود امکان هک کردن تصاویر ابدا وجود ندارد.
  10. امکان تامین ولتاژ برق با یک کابل شبکه: در مدل های POE به جای کابل کشی برق و شبکه کافی است فقط یک رشته کابل مانند Cat5 برای رساندن برق و دیتا استفاده شود.
  11. نظارت از طریق اینترنت: دوربین های IP برای نظارت از راه دور خیلی بهتر از دوربین های آنالوگ می باشند.
  12. ذخیره آسان اطلاعات: ذخیره دیتا به مراتب ساده تر و دسترسی به آن آسان تر از دوربین های آنالوگ می باشد.
  13. مخالفان دوربین های IP Camera
  14. قیمت بالا: دوربین های IP به دلیل امکانات و تکنولوژی روز بکار رفته در آن ها قیمت بالاتری دارند.
  15. نیاز به پهنای باند زیاد: دوربین های IP به نسبت آنالوگ از پهنای باند زیادتری استفاده می کنند.
  16.  
  1. تکنولوژی دوربین های آنالوگ HD-SDI از 2 سال پیش برای حفظ بازار دوربین مداربسته آنالوگ معرفی شد و این تکنولوژی توسط شرکت های کره ای که فقط دوربین مداربسته آنالوگ تولید می کردند عرضه شد.

    HD-SDI به جهت نقاط ضعف بسیار زیادی که دارد نتوانست موفقیت زیادی به دست آورد و با فروش کم تقریبا با شکست مواجه شده است.

    نقاط ضعف دوربین مداربسته: HD-SDI بیشترین رزولوشن تصویر در دوربین مداربسته HD-SDI 2 مگاپیکسل است در حالی که در دوربین ip دوربین های با رزولوشن تصویر بیشتر از 10 مگاپیکسل تولید شده است و در حال حاضر حتی دوربین های مداربسته 3 و حتی 5 مگاپیکسل هم از لحاظ اقتصادی و هم کیفیت تصویر به صرفه تر می باشند و فرق قیمتی چندانی با دوربین های HD-SDI ندارند. بزرگترین ضعف دوربین های مداربسته HD-SDI ضعف در دستگاه های ذخیره ساز آن می باشد که تا به امروز فقط دستگاه DVR 4 و 8 کانال برای آن تولید شده است و هنوز خبری از دستگاه های 16 کانال و یا بالاتر نیست.

    در نوع دوربین های آنالوگ HD-SDI محدودیت کابل کشی یکی از چالش های بزرگ می باشد و حتی اگر بهترین نوع کابل کواکسیال RG نیز جهت کابل کشی استفاده گردد بیشتر از 150 متر کابل کشی امکان پذیر نیست و بایستی یک تقویت کننده تصویر در طول کابل کشی قرار داده شود.

    یک دستگاه DVR چهار کانال HD-SDI به علت قیمت بالایی که دارد تقریبا برابر با قیمت DVR 16CH FULL D1 از لحاظ اقتصادی اصلا به صرفه نمی باشد.

دوربین مداربسته ip

مزایا و معایب دوربین های آنالوگ و شبکه

  1. با پیشرفت های انجام شده در مسیر ساخت دوربین های شبکه امروز این دوربین ها تقریبا از همه نظر نسبت به دوربین های آنالوگ دارای برتری هستند. تنها برتری اصلی دوربین های آنالوگ سادگی و ارزان بودن آن هاست. در پایین به تعدادی از این مزایا و معایب اشاره خواهیم کرد:

    دوربین های آنالوگ ساده هستند: سادگی دوربین های آنالوگ باعث شده که بازه بسیار بیشتری از شرکت های قابلیت نصب این دوربین های داشته باشند. این باعث می شود که بیشتر شرکت های نصب کننده سیستم های مداربسته شما را به استفاده از این سیستم ترغیب کنند. این کار بیشتر به دلیل عدم داشتن اطلاعات کافی در مورد دوربین های شبکه توسط این شرکت ها می شود.

    دوربین های آنالوگ ارزان قیمت هستند: همه ما می دانیم قیمت یک محصول می تواند چه وزنه سنگینی در انتخاب آن باشد. باید بدانید حتی ساده ترین و ارزان قیمت ترین دوربین ها شبکه به هیچ عنوان از نظر هزینه با دوربین های آنالوگ قابل مقایسه نیستند.

    دوربین شبکه دارای تکنولوژی جدیدتری است: تکنولوژی هر محصول دارای یک طول عمر است. به ویژه در زمینه تجهیزات الکترونیکی تکنولوژی به سرعت در حال تغییر است. امروزه این تغییرات بیشتر در جهت گسترش دوربین های شبکه در حال حرکت است. این بدین معناست که پس از گذشت چندین سال دوربین های آنالوگ از رده خارج شده و به صورت یک تکنولوژی قدیمی در خواهند آمد.

    دوربین های شبکه محدودیت کیفیت تصویر ندارند: بعدها بیشتر در مورد محدودیت های دوربین آنالوگ صحبت خواهیم کرد. یکی از مهم ترین این محدودیت ها، محدودیت کیفیت تصویر است.

    از نظر کیفیت تصویر دوربین های آنالوگ هرگز نمی توانند به کیفیتی بیش از 720×576 دستیابی داشته باشند.

    برای دستیابی به تفکیک پذیری های بالاتر هیچ روش مناسبی به جز استفاده از دوربین های شبکه وجود نخواهد داشت.

مقالات پیشنهادی کاربران
قیمت و خرید دوربین مداربسته آژیردار

تکنولوژی جدید HHCVI : HDTVI

  1. امروز با گسترش تکنولوژی شاهد پیشرفت های چشم گیری در عرضه دوربین مداربسته و سیستم های حفاظتی هستیم و شاهد آن هستیم که دوربین های آنالوگ با کیفیت HD و Full HD نیز روانه بازار می گردند که یکی از محبوب ترین آن ها تکنولوژی HDCVI کمپانی Dahua چین می باشد. با ورود این تکنولوژی ها شاهد بودیم که دوربین هایی با کیفیت های 720p و 1080P نیز در بستر آنالوگ و همان کابل کشی های قدیمی تولید شده است که تقریبا هزینه ای برابر با دوربین های آنالوگ قدیمی تر دارد. برای استفاده از این تکنولوژی نیازی نیست که از کابل های خاصی استفاده شود و همان کابل های RG59 سابق توانایی ارسال تصاویر با کیفیت HD را به دستگاه DVR دارا می باشد. نقاط قوت این تکنولوژی محدود به کیفیت نمایش تصاویر نیست و سایر خصوصیات نظیر: حذف نور پس زمینه در تصاویر یا همان WDR گستره گسترده دینامیک و یا تابع BLC که مربوط به تنظیم خودکار کنتراست تصویر می باشد نیز به طور چشم گیری پیشرفته داشته اند. تنهای نقطه ضعف این تکنولوژی انحصاری بودن آن می باشد که فقط در اختیار کمپانی Dahua می باشد و این امر باعث می شود تا در این تکنولوژی هم شاهد رقابت آن چنانی برای کاهش قیمت و هم پیشرفته تر شدن آن و رفع نواقص احتمالی نباشیم.

    پس نتیجه گیری می کنیم که به مرور زمان همان طور که این تکنولوژی در حال کنار زدن تکنولوژی های سابق نظیر HD-SDI است پس تکنولوژی دیگری نیز برای کنار زدن این تکنولوژی به بازار خواهد آمد و آن تکنولوژی قطعا HDTVI می باشد که در حال حاضر وارد مرحله تولید انبوه نرسیده است اما دیگر بحث انحصاری بودن را ندارد و قطعا این امر باعث می شود تا رقابت بر سر تولید این تکنولوژی متنج به کاهش قیمت این محصول تولید انبوه آن از سوی تولید کنندگان باشد.

5/5 - (1 امتیاز)