پرتقال چیست؟

نام لاتین: Common orange و Orange

اشکال دارویی: میوه ، پوست ، تخم، گل ، برگ 

 خاصیت درمانی و طریقه مصرف پرتقال چیست:

 پوست و آب پرتقال  مقوی معده ، معطر ، باد شکن و عوارض کمی ویتامین c و ضد قی و ضد سم و ادرار و نرم کننده سینه است.

 خوردن جوشانده پوست آن برای آرام کردن  سرفه ، سرماخوردگی و سوءهاضمه مفید می باشد.

 پوست له شده آن به عنوان مرهم برای اگزما و ناراحتی های پوست بدن نافع است.

جوشانده برگ های پرتقال مانند سایر مرکبات برای شستشوی ورم ها و کاهش درد آنها نافع است.

 پرتقال به طور کلی ضد اسپاسم و آرامبخش است.

 اسانس پرتقال اثر ضد عفونی کننده دارد و از پوست آن گرفته می شود و چون خیلی زود فاسد می شود ، همیشه باید تازه مصرف شود و اگر نگهداری شود برای مدت کم در جای تاریک و خنک باید گذارده شود .

 در هند معتقدند که میوه پرتقال  خون را تصفیه می کند و تشنگی را فرو نشانده و اشتها می آورد . 

 آب پرتقال برای رفع ناراحتی های صفراوی و اسهال های صفراوی نافع است.

 در چین تخم پرتقال را له کرده و شب روی پوست صورت می‌اندازد برای رفع چین و چروک صورت نافع است.

در هند و چین به عنوان معرق و مسکن و در فیلیپین در موارد هیستری و سکسکه کاربرد دارد.

دم کرده گل ها و شکوفه آن در موارد آشفتگی و دل به هم خوردگی مفید و مسکن و آرام بخش است و سوء هاضمه را رفع می کند.

بعلاوه برگهای پرتقال نرم کننده سینه است و برای معالجه برونشیت مصرف می باشد.

آب پرتقال را در فیلیپین به عنوان ملایم می خورند و با نمک برای دفع کرم ، رینگ ورم موثر است.

 اسانس پرتقال روغن مالیدنی موثر برای تسکین درد نقرس و روماتیسم است.

 تخم سرد شده  بو داده پرتقال محرک می باشد.

 ترکیبات پرتقال چیست:

 پرتقال منبع غنی از ویتامین c می باشد.

 در پوست آن اسانس یافت می شود که دارای دی – لیمونن ، دسایکلیک آلدئید لینالول ، دی ال_ترپی نئول و … می باشد.

 اسانس روغنی فرار که از گلهای آن گرفته می‌شود به اسانس نزولی معروف است ست و اساسی که از برگ و شاخه ها گرفته می شود ، اسانس پتی گرین نامیده می شود.

در برگهای آن مواد ال_استاچیدرین، گلیکوزید و هسپریدین وجود دارد.

در هر یک صد گرم پرتقال خام پوست کنده مواد زیر موجود است:

آب ۸۶ گرم ، پروتئین یک گرم ، چربی ۲% گرم ، هیدراتهای کربن ۱۲ گرم ، کلسیم ۴۱ میلی گرم ، فسفر ۲۰ میلی گرم، آهن ۴% میلی گرم، سدیم ۱ میلی گرم ، پتاسیم ۲۰۰ میلی گرم ، ویتامین A ۲۰۰ واحد ، تیامین ۱% میلی گرم ، رایبو فلاوین ۰۴% میلی گرم ، ویتامین c ۵۰ میلی گرم.

 در هر یک  صد گرم پوست پرتقال خام مواد زیر موجود است:

 آب ۷۲ گرم، پروتئین 1/5 میلی گرم چربی در 2% میلی گرم، هیدراتهای کربن ۲۵ میلی گرم ، کلسیم ۱۶۱ میلی گرم ، فسفر ۲۱ میلی گرم ، آهن ۸ درصد میلی گرم ، سدیم ۳ میلی گرم ، ویتامین A ۴۲۰ واحد بین المللی ، تیامین ۱۲% میلی گرم ، رایبو فلاوین ۰۹% میلی گرم ، نیاسین ۹% میلی گرم ، ویتامین C ۱۳۶ میلی گرم و پتاسیم ۲۱۲ میلی گرم.

 مشخصات گیاه پرتقال چیست:

 پرتقال یک درخت  کوچکی است دارای برگهای سبز ، گلها و میوه آن معطر و گلهای آن به رنگ سفید و میوه آن متوسط در برخی ارقام درشت، پوست آن نارنجی کمی ناصاف ، گوش تا شیرین و یا ترش و شیرین و به ارقام مختلف دارای رنگ زرد و زرد تیره و قرمز می باشد.

 درخت پرتقال و به طور کلی مرکبات درجه یک حرارت پایین را تحمل نمی‌کنند و باید در مناطق با آب و هوای مدیترانه ای با زمستان های نسبتاً گرم کاشته شوند.

 ارتفاع  از سطح دریای بیش از ۴۰۰ متر برای این درخت مناسب نیست پست و درجه حرارت کمتر از ۵-۴ درجه زیر صفر سانتیگراد در مدت طولانی به آنها صدمه میزند.

در مناطق شمال ایران و در جنوب ایران کاشته می شود.

 ارقام مختلف  پرتقال را با پیوند شکمی روی پایه‌های نارنج از بذر حاصل شده باشند به دست  می آورند.

 در برخی موارد برای به دست آوردن ارقام جدید با کاشتن بذرپرتقال نیز برای تکثیر آن استفاده می شود.

 نهال های بذری خیلی دیر بارور می شوند،ولی پوست میوه آنها نازک تر و طعم آنها نیز شیرین تر می شود.

 نام علمی: Rutaceae از خانواده Citrus sinensis